«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Λουκάς Μιλτιάδης:Από τη Λιβαδειά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Από τη Λιβαδειά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: Η απίστευτη περιπέτεια ενός ορφανού παιδιού στα χρόνια της Επανάστασης

Ο Λουκάς- Μιλτιάδης που υιοθετήθηκε από τον φιλέλληνα συνταγματάρχη Τζόναθαν Μίλερ έγινε το 1891 ο πρώτος Έλληνας που εξελέγη σε υψηλό αξίωμα στις ΗΠΑ.
Από τη Λιβαδειά στα έδρανα του αμερικανικού Κογκρέσου βρέθηκε ο ΛουκάςΜιλτιάδης Μίλερ, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος ελληνικής καταγωγής βουλευτής Το νεκροταφείο στο  Ουισκόνσιν, όπου  έχει ταφεί ο ΛουκάςΜιλτιάδης   Μίλερ  των ΗΠΑ.
Την εποχή που γεννήθηκε ο Λουκάς- Μιλτιάδης, στις 15 Σεπτεμβρίου 1824 στη Λιβαδειά, από γονείς αγρότες, ξεκινούσε από τις ΗΠΑ το ταξίδι του ο Τζόναθαν Μίλερ. Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας, ο Μίλερ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες με φάρμακα και τρόφιμα τα οποία μετέφερε με δύο ιστιοφόρα που μίσθωσε ο ίδιος. Κατά την αναχώρησή του εκμυστηρεύθηκε στην οικογένειά του τούς λόγους που τον ωθούσαν να αφήσει την άνετη και πλούσια ζωή του στις ΗΠΑ και να βρεθεί στην Ελλάδα με τον στρατό των επαναστατημένων Ελλήνων. «Αισθάνομαι σαν Έλληνας και με αυτούς είμαι έτοιμος να υποφέρω για την πίστη και την ελευθερία».
Ο Μίλερ έφτασε στο Γαλαξίδι και για τα επόμενα 4 χρόνια υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό με τον βαθμό του συνταγματάρχη, πολεμώντας σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Ναύπλιο και Αθήνα. Λίγες ημέρες πριν από την επιστροφή του βρέθηκε στη Λιβαδειά, όπου συναντήθηκε με τη γιαγιά τού 4χρονου τότε Λουκά- Μιλτιάδη, ο οποίος είχε μείνει ορφανός και από τους δύο γονείς του, που σκοτώθηκαν από τους Τούρκους. Ο Μίλερ λυπήθηκε το παιδάκι και αποφάσισε να το υιοθετήσει και να το πάρει μαζί του στις ΗΠΑ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό, όπως έλεγε, να συνεχίζει να βοηθάει τους Έλληνες.
Ο Λουκάς αποδείχθηκε ιδιαίτερα έξυπνο παιδί και τελείωσε τη νομική σχολή, ενώ έκανε πρακτική εξάσκηση με ειδίκευση στα θέματα αγροτικών διεκδικήσεων στο Όσκος της Πολιτείας του Ουισκόνσιν.
Πολέμησε τους Ισπανούς.
Εκεί τον πέτυχε η έναρξη του αμερικανοϊσπανικού πολέμου και ο μετέπειτα πρώτος Έλληνας βουλευτής στο αμερικανικό Κογκρέσο, ακολουθώντας αντίστροφα τα χνάρια του θετού του πατέρα, πολέμησε με τον βαθμό τού συνταγματάρχη για τον αμερικανικό στρατό. Οι Αμερικανοί πέτυχαν μεγάλη νίκη, κατάφεραν να διώξουν τους Ισπανούς από τις Δυτικές Πολιτείες. Η αποστρατεία τού Λουκά- Μιλτιάδη συνέπεσε με την απόφαση του κυβερνήτη του Ουισκόνσιν να παραχωρήσει μεγάλες εκτάσεις γης σε όσους αποφάσιζαν να εποικήσουν την περιοχή.
Μαζί με τους χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, βρέθηκε και το Ελληνόπουλο που ήδη από το 1853 και σε ηλικία 29 μόλις ετών είχε καταφέρει να εκλεγεί στο τοπικό Κοινοβούλιο. Σε αυτόν οφείλουν το όνομά τους τρεις πόλεις της Πολιτείας του Ουισκόνσιν- Αθήνα, Αρκαδία και Μαραθώνας- οι οποίες δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1850 από τους μετανάστες. Άλλωστε ο ίδιος ουδέποτε έπαψε να νιώθει Έλληνας, όπως έλεγε στους δικούς του ανθρώπους και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να διατηρεί ζεστή τη θύμηση της πατρίδας του. Για δέκα χρόνια ο Λουκάς- Μιλτιάδης υπηρέτησε ως επίτροπος Δημοσίων Έργων στο Ουισκόνσιν και ως πρόεδρος των επιτρόπων, κερδίζοντας μεγάλη αναγνώριση στην πολιτεία. Στις εκλογές του 1891 ως υποψήφιος των Δημοκρατικών πέτυχε να εκλεγεί στο Κογκρέσο για διετή θητεία.
Επανειλημμένα βραβεύτηκε για την προσφορά του στο Ουισκόνσιν, ενώ σήμερα θεωρείται ένας από τους βασικούς πολιτικούς που πέτυχαν τη θεσμοθέτηση προοδευτικών αρχών. Ο Λουκάς Μίλερ, ο οποίος πέθανε στις 4 Δεκεμβρίου 1902, δώρισε όλη του την περιουσία στο Ουισκόνσιν η οποία κατέληξε στο Πανεπιστήμιο, την Ιατρική Σχολή και το εθνικό πάρκο. Σε ανταπόδοση η πολιτεία έδωσε το όνο-μα του στο εθνικό πάρκο του Μιλγουόκι.
Στον Λουκά-Μιλτιάδη Μίλερ οφείλουν το όνομά τους τρεις πόλεις του Ουισκόνσιν: η Αθήνα, η Αρκαδία και ο Μαραθώνας

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Βοιωτικά Γράμματα – Πολιτισμός - Από τη ...

20 Ιουν. 2009 ... Από τη Λιβαδειά στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: Η απίστευτη περιπέτεια ενός ορφανού παιδιού στα χρόνια της Επανάστασης. Posted on Ιουνίου 20th, ...
blogs.sch.gr/.../από-τη-λιβαδειά-στο-κογκρέσο-η-απίστευ/ - Προσωρινά αποθηκευμένη

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)