«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Τα κοινά μας ιστορικά όνειρα...

Δημοσίευση greece.png freak Gender: Male
το ''ασημαντος'' ειναι πολυ βαρια κουβεντα για οποιοδηποτε λαο κ οχι μονο για ενα λαο που βρισκεται στην συγκεκριμενη περιοχη χιλαδες χρονια, απογονο των ιλλιριων συγγενικου φυλου των αρχαιων ελληνων, κ που απο οτι λενε οι πηγες ο κωλοκωτρονης επιθυμουσε ενα εννιαιο ελληνοαλβανικο κρατος.

Δημοσίευση greece.png freak Gender: Male
τον 2 π.χ. αιωνα στην Παγκοσμια ιστορια του Πολυβιου, γινεται μια αναφορα σε μια πολη ονοματι Αρβον στο εδαφος της σημερινης Αλβανιας. Οι κατοικοι της ονομαζονταν Αρβανιοι η Αρβανιτες.

Τον 1 μχ αιωνα ο Πλινιος αναφερθηκε σε μια Ιλλιρικη φυλη που λεγοταν Ολβονεζοι.

ο Πτολεμαιος ο γεωγραφος κ αστρονομος απο την αλεξανδρεια ειχε φτιαξει τον δευτερο μετα χριστο αιωνα ενα χαρτη της ιστοριας της περιοχης Ιλλιρια. Στον χαρτη αυτο υπηρχε κ η Αλβανοπολης. Ο πτολεμαιος επισης αναφερθηκε κ σε μια Ιλλιρικη φυλη με το ονομα Αλβανοι που ζουσε γυρω απο την προαναφερθεισα πολη.

Στην Ιστορια που εγραψε μεταξυ 1079-1080 ο βυζαντινος ιστορικος Μιχαηλ Ατταλιατης ελεγε πως οι αλβανοι πηραν μερος στον ξεσηκωμο εναντια στην κωνσταντινουπολη το 1043 κ πως οι αρβανιτες ηταν υποτελεις του δουκα του δυραχιου.

καποια προχειρα απο το wikipedia σχετικα με την αρχαια ιστορια των αλβανων. οποιος/α ενδιαφερεται μπορει να βρει περισσοτερα στο λημα Ιλλυριοι (Illyrians) η Αλβανοι (Albanians).

greece.png Bijoux Gender: Female
freak wrote:
ΜΑ?????? Μεγας Αλεξανδρος?


ναι εν συντομία

εκτός από τους σκοπιανούς διεκδικούν τον ΜΑ και οι αλβανοί..
τον καιρό του αλεξάνδρου υπήρχαν δυο πρωτεύουσες στο
βασίλειο των Μακεδόνων..
Η μία η νεότερη ήταν στην Πέλλα
και η άλλη η παλιότερη κάπου στην βόρεια Αλβανία,
θυμάμαι την απόδοση της στα ελληνικά μόνο ''μεγάλη πόλη''
λένε πως η μητέρα του η ολυμπία όταν ήταν να γεννήσει
κατέφυγε στην αυθεντική πρωτεύουσα { μεγάλη πόλη }
και έπειτα πήγε τον αλέξανδρο στην Πέλλα να τον δεί ο
πατέρας του...ο Φίλιππος μόλις τον είδε αισθάνθηκε υπερηφάνια
και ευχήθηκε να γίνει ο βασιλιάς του κόσμου..
έτσι ανέθεσε σε έναν αλβανό δάσκαλο να του διδάξει τους
αρχαιοελληνικούς τρόπους ..και αυτός ο δάσκαλος δεν ήταν
άλλος παρά του Αριστοτέλη

επίσης τον ΜΑ τον θεωρούν δικο τους ήρωα
και τον ονομάζουν λεκ και για να τον τιμήσουν
τον απεικόνησαν στο νόμισμα τους
και για αυτό ονομάστηκε λεκ

έτσι ενδεικτικά και τον δία τον λένε ζοτ
την αθήνα e-thena δηλ λόγος


Δημοσίευση
greece.png energizer Gender: Male
...εν ολιγοις...
(αν καταλαβα καλα!)οι γειτονες Αλβανοι πιθανοτατα μοιραζονται με μας την αρχαιοΕλληνικη κληρονομια...& πιθανοτατα συμμετειχαν σε συμμαχιες & πολεμους κατα τον ρουν της ιστοριας...
...η αποκλειστικοτητα της ιστοριας ειναι αδυνατη ενω η οικουμενικοτητα δεδομενη...
ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟ ΜΙΣΟΣ & Ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ
...καποιοι πιθανοτατα επωφελουνται των συγκρουσεων...
...τα παιδια του ζεβεδαιου,ποιον...
Υ.Γ.
...μην χαρακτηριστω απατρις,αλλα καποτε πρεπει η ιστορια να διδασκεται με ολες τις δυνατες προεκτασεις & ει πιθανες αιτιολογησεις των γεγονοτων


greece.png .Nikos28 Gender: Male
Ας κάνω εδώ κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με τους Αλβανούς...
Οι Αλβανοί είναι ένας συγγενής λαός, απόγονος (κατά κύριο λόγο) απο τους αρχαίους Ιλλυριούς που με τη σειρά τους ήταν απόγονοι του Κάδμου απο τη Θήβα...
Και, μάλιστα, φαίνεται ότι συμβαίνει το εξής εκπληκτικό: Αρχαίες ελληνικές λέξεις βρίσκουν ικανοποιητική ετυμολογική ερμηνεία με βάση τα αλβανικά! Να σημειώσω, βέβαια, ότι αυτό δε σημαίνει ότι τα ελληνικά κατάγονται απο τα αλβανικά ούτε ότι οι Έλληνες κατάγονται απο τους Αλβανούς (όπως υπέθεσε αφελώς και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ο Αριστείδης Κόλλιας στο βιβλίο του ''Αρβανίτες και η καταγωγή των Ελλήνων'')! Απλώς τα αλβανικά διασώζουν, ως ανεξέλικτη γλώσσα, περισσότερα γλωσσικά στοιχεία απο τα πελασγικά, τη γλώσσα απο την οποία κατάγονται τόσο τα αλβανικά όσο και τα ελληνικά. Συμβαίνει, δηλαδή, ότι και με τη δασεία, που διασώζεται ως Η στις ευρωπαικές γλώσσες (πρβλ H-ellas, h-ypo κλπ) επειδή οι γλώσσες αυτές έμειναν πιο ανεξέλικτες απο την ελληνική, και όχι επειδή η ελληνική κατάγεται δήθεν απο τις γλώσσες αυτές...
Αναφέρω ορισμένα τέτοια δείγματα (όπως τα θυμάμαι απο το βιβλίο που προανέφερα):
Στα αλβανικά νεμ σημαίνει καταριέμαι: Νέμ-εσις
Ντάρδα σημαίνει αχλάδι: Δάρδα-νος, ο μυθικός ήρωας της Αρκαδίας-Πελοποννήσου (η Πελοπόννησος συνδέεται ούτως ή άλλως, αλληγορικά, με το φλογόσχημο αχλάδι διότι λεγόταν και Απία- εξ ου και η Απία οδός της Ιταλίας, απο Αρκάδες αποίκους- πρβλ απιδέα, απίδι-το αχλάδι- πόσ' απίδια πιάνει ο σάκος!)
Θεμ σημαίνει λέω, εκφωνώ: Θέμ-ις
Κρήε σημαίνει κεφάλι: Κρή-τη (το κεφαλονήσι)
και σχετικό: Τρουθ=εγκέφαλος (Τρίττα, η προιστορική ονομασία της Κνωσσού, της πρωτεύουσας της Κρήτης=κεφάλι!)
Το σημερινό Κριεκούκι σημαίνει, ως λέξη, κεφάλι κόκκινο (δηλαδή κατακόκκινο). Το Κριεκούκι, όμως, ήταν η αρχαία Ερυθρές (ερυθρό=κόκκινο!)
Κιας=απομακρύνω (Κασσ-άνδρα, αυτή που απομακρύνει τον άνδρα. Άρα, η Αλεξ-άνδρα- όπως αλεξι-κέραυνο, αλεξί-πτωτο κλπ. Και πράγματι, η Κασσάνδρα ήταν αδελφή του Πάρι, άλλως Αλέξανδρου!

Περισσότερα μπορεί να βρεί κανείς στο ''Αρβανίτες και η καταγωγή των Ελλήνων'' του Αριστείδη Κόλλια καθώς και στο (αρχαιότερο και σχεδόν μνημειώδες) ''Πελασγικά'' του Θωμόπουλου.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη νεώτερη ιστορία ας αναφέρω ότι αρκετοί ήρωες του '21 ήταν, απ' ότι θεωρείται ευρέως, Αρβανίτες όπως οι Μιαούλης, Μπότσαρης, Καραισκάκης, Μπουμπουλίνα κλπ
Οι δε Αρβανίτες κατάγονται απο τη νότια Αλβανία, απο το ελληνικής καταγωγής φύλο των Τόσκηδων... τα δε αρβανίτικα είναι ίδια με τα αλβανικά.

Έχω διαβάσει κι εγώ για το ενιαίο ελληνοαλβανικό κράτος που προανέφερε ο Freak. Και συγκεκριμένα, έχω ακούσει ότι ένα ανεξάρτητο ελληνικό κράτος οραματίστηκε κάποτε και ο αρβανίτης Αλή Πασάς, με ανεπίσημη γλώσσα την αρβανίτικη και επίσημη την ελληνική (!).

Έχει δίκιο η Bijoux για όσα γράφει για το αλβανικό νόμισμα, το λεκ και την καταγωγή του απο το Λέκκας (που εκτός απο ελληνικό επώνυμο, είναι παρεφθαρμένος τύπος του Αλέξανδρος). Εξ άλλου, ο εθνικός ήρωας των Αλβανών είναι ο Γεώργιος Καστριώτης, αλλιώς Σκεντέρμπεης (απο το Ισκεντέρ Μπέης, Ισκεντέρ=Αλέξανδρος!) Και τα δύο (Λεκ και Σκεντέρμπεης) εξηγούνται εύκολα, όχι σαν ιδιοποίηση του Μεγαλέξανδρου αλλά σαν αποτέλεσμα της τεράστιας επιρροής που άσκησε ο μεγάλος στρατηλάτης στη φαντασία των λαών (εν προκειμένω, ο Σκεντέρμπεης τον θεωρούσε και πρόγονό του, όπως φαίνεται και απο επιστολή που είχε στείλει στους Βενετούς).

Με λίγα λόγια... όσο κι αν αποξενωθήκαμε, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων ή απλώς λόγω του ρου της ιστορίας, με τους Αλβανούς, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Είμαστε συγγενείς και αυτόχθονες, ένα μέρος των σημερινών Ελλήνων (οι Αρβανίτες) κατάγεται απο αυτούς, όλοι μαζί καταγόμαστε απο τους Πελασγούς και κάποτε πολεμήσαμε μαζί εναντίον των ασιατών εισβολέων. Και το ενιαίο ελληνοαλβανικό κράτος θα ήταν, ίσως, πραγματικότητα αν δεν είχε παρεμβληθεί ο εξισλαμισμός του μεγαλύτερου μέρους του αλβανικού πληθυσμού και η επεκτατική πολιτική τύπου ''διαίρει και βασίλευε'' ορισμένων δυνάμεων στα Βαλκάνια.

Αυτά όλα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας. Καλώς ή κακώς, το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών στη χώρα μας είναι Αλβανοί. Και όσο πιο σύντομα προωθήσουμε ένα κοινό παρονομαστή μαζί τους, βασιζόμενο στις κοινές μας καταβολές και στα, μέχρι πρότινος, κοινά μας ιστορικά όνειρα, τόσο το καλύτερο για μας τους ίδιους.


ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)