«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

“Τα Βαλκάνια εξελίσσονται - Η Αλβανία αλλάζει”

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”

ΣΑΒΒΑΤΟ 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008

“Τα Βαλκάνια εξελίσσονται - Η Αλβανία αλλάζει”

- Η νέα ζωτικότητα

Με την κατάργηση των μεγάλων πειθαρχιών, αναδείχθηκαν στην κυριολεξία νέες χώρες στην θέση των παλιών βαλκάνιων κουμουνιστικών καθεστώτων. Χώρες καθημαγμένες, που θύμιζαν την Ελλάδα του 1949, χωρίς θεσμικά οπλοστάσια προσαρμογής στον σύγχρονο κόσμο, με κατεστραμμένες γενιές, με ανάπηρες κρατικές δομές. Χώρες με μη οικονομία και με μη παρουσία στον κόσμο. Πολλοί πίστεψαν ότι η βαλκανική φωτιά που αιώνες σιγοβράζει και δημιουργεί αενάως γεγονότα εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, είχε σχεδόν σβήσει. Σήμερα όμως διαπιστώνουμε ότι οι βαλκανικοί λαοί αναδύουν μια μοναδική ζωτικότητα, ένα δυνατό σφρίγος, μια στέρεα απόφαση. Όπως μου είπαν στην Αλβανία «επιδιώκουμε, η τωρινή γενιά των εικοσάρηδων να συναντήσει, μετά από 15 χρόνια, μια χώρα με σύγχρονες δομές και μέλλον στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση. Θέλουμε τους νέους Αλβανούς απαλλαγμένους από τα δικά μας ελλείμματα, την ιστορική μας καθυστέρηση και τα μεγάλα κενά αξιών που μας κληροδότησε η κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος». Στην Βουλγαρία το είπαν κάπως αλλιώς, αλλά το ίδιο πράγμα εννοούσαν, «θέλουμε μια πατρίδα για τα παιδιά μας και όχι για να δικαιώσουμε τους πατεράδες μας».

- Περί Αλβανίας

Θέλω να προκαλέσω με τη διαπίστωση ότι η “inteligencia” της αλβανικής κοινωνίας είναι περισσότερο ευρωπαϊκή από ο,τι η ελληνική. Η ιστορία και η ανάλυση των συμπεριφορών, αυτό καταδεικνύει. Αυτή είναι και η κύρια δύναμη που κινητοποιεί τις σημερινές κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές δυνάμεις της Αλβανίας. Με ατέλειες, με αντιφάσεις, με ιδιοτέλεια, με μαφίες, με διαφθορά, με πρωτόγονους εγωισμούς, αλλά η Αλβανία εξελίσσεται, διότι την διαπερνά μια συλλογική ελπίδα οικοδομημένη πάνω σε συγκεκριμένους στόχους για το μέλλον της.

Ο στόχος για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. έχει ήδη συσπειρώσει τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που συμπορεύονται στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αναγκαίων εκείνων δραστικών διαρθρωτικών αλλαγών στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, της κρατικής διοίκησης, της εκπαίδευσης, της ενέργειας και των υποδομών. Η πρόσφατη έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την Αλβανία είναι αποκαλυπτική.

- Περί Οικονομίας

Η αλβανική οικονομία, μεταφρασμένη σε αριθμούς, παρουσιάζει ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 6% του ΑΕΠ, πληθωρισμό στο 4%, δημόσιες δαπάνες στο 34% του ΑΕΠ και σταθερά μειούμενη ανεργία στο 13,6%.

Το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ελίτ της Αλβανίας, έχοντας πλήρη επίγνωση του διεθνούς ανταγωνισμού και της εγχώριας οικονομικής κατάστασης, με σκοπό την σύντομη ανόρθωση της, ποντάρει κυρίως στην αύξηση των κρατικών εσόδων, στη μείωση των κρατικών δαπανών, στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, στην διασφάλιση υποδομών και την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας.

Στην κατεύθυνση αυτή , η αλβανική κυβέρνηση καθιέρωσε ενιαίο φόρο 10% σε μισθωτούς και επιχειρήσεις. Το κέρδος από την νέα φορολογική μεταρρύθμιση προέκυψε πολλαπλό. Αυξήθηκαν σημαντικά τα δημόσια έσοδα, χτυπήθηκε η παραοικονομία και ενθαρρύνθηκαν οι επενδύσεις.

- Περί Διοίκησης

Τα υπουργεία είναι καθαρά επιτελικά ως φορείς παραγωγής δημόσιων πολιτικών. Έχουν ολιγομελή στελέχωση, με υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό και το καθαρά διοικητικό προσωπικό των υπουργείων δεν υπερβαίνει το 10% του συνόλου. Ο μέσος όρος των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι περίπου 100 άτομα ανά υπουργείο. Έχουν αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση με αιρετές επαρχίες (οι δικοί μας “καποδιστριακοί” δήμοι) και αιρετά περιφερειακά συμβούλια. Εκεί εξυπηρετούνται οι πολίτες και όχι στα υπουργεία.

- Περί Ιδιωτικοποιήσεων

Στην Αλβανία δεν κατατρύχονται από πλέγματα αριστερής επιβεβαίωσης όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα τόσο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, όσο και στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού είναι σημαντική, αγγίζοντας το 80% και 82% αντίστοιχα. Και τα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας “σοσιαλιστικό” και “δημοκρατικό” ακολουθούν την ίδια πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Παράδειγμα αποτελούν ο τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, το τμήμα logistics των λιμένων, το δίκτυο διάθεσης της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, οι τράπεζες και ο κρατικός αερολιμένας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την διεθνή αύξηση στη τιμή του χάλυβα, χρωμίου και σιδηροπυρίτη, παρουσιάζει η βιομηχανία αξιοποίησης και μεταποίησης των πλούσιων ορυκτών πόρων της χώρας, η οποία έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις του εξωτερικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων, το κράτος διατηρεί ένα ποσοστό περίπου 25%.

- Περί επενδύσεων

Σύμφωνα με την έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 16%. Αυτό κυρίως οφείλεται στην συντονισμένη προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, που επιχειρεί η Αλβανία μετά την καθιέρωση ενός μεταρρυθμιστικού πλάνου, που διαμόρφωσε κατάλληλες συνθήκες προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό , απήλλαξε τους επενδυτές από τις αδιαφανείς, γραφειοκρατικές και τεχνοκρατικές λειτουργίες, όπως π.χ. η αδειοδότηση μιας εταιρίας και η εγγραφή της στο εμπορικό μητρώο ολοκληρώνεται πλέον μέσα σε 24 ώρες. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι η δημοπράτηση των δημόσιων έργων, και των δημόσιων προμηθειών, γίνεται πλέον on-line, μέσω ηλεκτρονικής δημοπράτησης. Επιπλέον η ενοικίαση κρατικής γης, με σκοπό την επενδυτική αξιοποίηση της, γίνεται με το συμβολικό ποσό του 1 Ευρώ.

- Περί Ενέργειας και Υποδομών

Είναι σημαντικό το έλλειμμα της Αλβανίας στους τομείς της ενέργειας και των οδικών δικτύων, γι’ αυτό το 76% του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δημοσίων Έργων διατίθεται στην οδοποιία, προκειμένου η χώρα να γίνει ελκυστικότερη στους ξένους επενδυτές.

Στον ενεργειακό τομέα, το νέο διοικητικό μοντέλο που υιοθετήθηκε ανέκοψε τη μέχρι πρότινος καθοδική πορεία της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού (KESH), τόσο λειτουργικά όσο και οικονομικά. Κατασκευάζονται θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, εκσυγχρονίζεται το ενεργειακό δίκτυο της χώρας, ενώ ενθαρρύνεται η κατασκευή και η λειτουργία ιδιωτικών υδροηλεκτρικών σταθμών. Μέσα στα μακροπρόθεσμα πλάνα του αλβανικού κράτους είναι και η εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη στην φάση οργάνωσης του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Τέλος, έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ βαλκανικών χωρών για την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού που θα διασχίζει τα αλβανικά εδάφη και θα καταλήγει στην Αδριατική.

- Περί παιδείας και τεχνολογίας

Λειτουργούν ήδη τα πρώτα ιδιωτικά πανεπιστήμια που δεν αδυνατίζουν την λειτουργία των δημοσίων, αφού εισήχθησαν διπλάσιοι φοιτητές σε αυτά, τα τελευταία τρία χρόνια. Η αγορά εργασίας παραμένει σε πολλούς τομείς ακόμη ακόρεστη, ενώ το κράτος, σε μία προσπάθεια ενθάρρυνσης, προσφέρει υψηλούς μισθούς, στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους και διοικητικές θέσεις στο δημόσιο, σε όσους Αλβανούς επιστήμονες του εξωτερικού θελήσουν να επαναπατριστούν. Τέλος, η εξάπλωση της χρήσης Η/Υ και του διαδικτύου αν και καθυστερημένη, επιτυγχάνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

- Περί του συμπεράσματος

Δεν προτείνω το αλβανικό μοντέλο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως κακεντρεχώς θα συμπέραναν κάποιοι. Διερωτώμαι όμως ποιο τελικά είναι το δικό μας μοντέλο για να απορρίπτομε των άλλων.

Αλέκος Παπαδόπουλος


http://www.apapadopoulos.gr/main/rec/inter/int152/int152.html

ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ - Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Θεσσαλονίκη-Salonika

Албанец. 1829

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

Albanian Guard

Albanian Duel

Albania

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Albanian wedding rejoicings

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

grecian and albanian costumes

The New King and Queen of Albania

Pogradec

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Modern Greek Peasants

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Chicago(1949)

Albanians(Australia)