«Παιδιόθεν καί εξ απαλών ονύχων,ού μην αλλά καί πατρόθεν καί από πάππου καί των άλλων προγόνων,την Αλβανίαν εμάθομεν να θεωρούμε επαρχία ελληνικήν...τούς δε Αλβανούς Έλληνας γνησιωτάτους καί ελληνικωτάτους»(Λουκάς Μπέλλος)
«Η διαίρεσις ημών Αλβανών καί Ελλήνων διευκολύνει το κράτος άλλων.Μίαν ημέραν εξυπνήσαντες,θα ίδωμεν αίφνης ότι απωλέσθημεν,νομίσαντες ότι αναγεννώμεθα»(εφημερίς «Νεολόγος» αριθ.φ.617,Κων/πολη 1870)
«Ελλάς άνευ Αλβανίας καί Αλβανία άνευ Ελλάδος ουδέν γενναίον δύνανται να επιτελέσωσιν εν τη Χερσονήσω τού Αίμου»(Νεοκλής Καζάζης)
«...Οί Έλληνες είνε Αλβανοί καί οί Αλβανοί είνε Έλληνες»(Βλάσης Γαβριηλίδης,ιδρυτής καί διευθυντής της εφημερίδος «Ακρόπολις»,1883)
«Όπου υπήρχον Αλβανοί άποικοι,έμειναν καί ζώσι σήμερον άθικτοι,αμόλυντοι,αδελφοί Έλληνες πάντες,υπερήφανοι διά τούτο..»(Αντώνιος Δ.Κεραμόπουλος)
«Ευγνωμοσύνης καθήκον,πολιτισμού υποχρέωσις ήτο,οί νεώτεροι Έλληνες ελευθερωθέντες τού τυρρανικού ζυγού καί ανεξάρτητον έθνος αποτελέσαντες να στρέψωσιν το βλέμμα των περί τα περί εαυτούς ομογενή φύλα καί τον εκπολιτισμόν τούτων,αν όχι την απελευθέρωσιν,μία των κυρίων ενασχολιών των να έχωσιν.Εκείνο δε, πέριξ τού οποίου πάσα μέριμνα Κυβερνητική καί ιδιωτική έπρεπε να περιστραφεί,είναι η Αλβανία,ο ιπποτικός εκείνος τόπος όστις διά των ανδρείων τέκνων του,τα μάλα συνετέλεσεν είς την απελευθέρωσιν τού τμήματος τούτου της Ελλάδος..»(Κων/νος Χ.Βάμβας)
«Επί των οροπεδίων της Αλβανίας απαντώνται πλείστοι νομάδες καί ποιμένες λαοί,παρ' οίς ανευρίσκονται Ομηρικά έθη καί ήθη καί έθιμα.Εν τη Αλβανία πολλαί σκηναί της Ιλιάδος καί της Οδυσσείας αλλά καί της Αινειάδος διαδραματίζονται πολλά ολίγον αυταίς παραλάσσουσαι»(ελληνική εφημερίς της Ρουμανίας «Δεκέβαλος» 1874,αρ.2 καί 7)

Ναί! είμαι η βάρβαρος Αλβανία (Ιλλυρία)

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Κατεδάφιση αρχαίου τείχους στη Φοινίκη γιά..κατοικία


Κατεδαφίστηκε αρχαίο τείχος στη Φοινίκη της Αλβανίας
Στην περιοχή Φοινίκη της Νότιας Αλβανίας, πριν από λίγες ημέρες, κατεδαφίστηκε ένα αρχαίο τείχος από κάτοικο του χωριού, με σκοπό την κατασκευή ιδιωτικής οικίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Σκιπ» των Τιράνων.
Για την κίνηση αυτή ειδοποιήθηκε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού, ειδικοί της οποίας βρέθηκαν στο σημείο του συμβάντος.
Ο Διευθυντής Ιλίρ Πάπα δήλωσε ότι από εκείνη τη στιγμή έχουν ανασταλεί οι εργασίες, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχαιολόγος Διμίτερ Τσόντι, ο οποίος συμμετείχε στην ιταλοαλβανική αποστολή που έκανε ανασκαφές, πρόσφατα, στη Φοινίκη, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τείχος είχε χτιστεί με ρωμαϊκή τεχνική.
Ο έπαρχος Φοινίκης, Ζήσος Λούτσης, δήλωσε ότι περιμένει την αντίδραση των αρμόδιων αρχών και, επίσης, ότι σε αυτή την περιοχή κάθε σπιθαμή εδάφους αποτελεί αρχαιολογικό θησαυρό.
Ακόμη τόνισε ότι πολλά αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Φοινίκης βρίσκονται στις αυλές ή στους κήπους των σπιτιών, αφήνοντας να εννοηθεί, όπως σχολιάζει η «Σκιπ», ότι η κληρονομιά αυτή μπορεί να διατρέξει κίνδυνο λόγω έλλειψης πληροφόρησης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.inews.gr/2/katedafistike-archaio-teichos-sti-foiniki-tis-alvanias.htm


Έλληνες και Αλβανοί οί αρχαιότεροι στα Βαλκάνια

Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας υπάρχει από την αρχαιότητα, αλλά οι άνθρωποι που την κατοίκησαν έφτασαν εκεί κατά διαφορετικές εποχές. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί ζουν στην περιοχή αυτή από τότε που υπάρχουν ιστορικά στοιχεία· οι Σλάβοι, οι Τούρκοι, και λοιποί, κατέφθασαν αργότερα (στη μετά Χριστόν εποχή). Επειδή σε πολύν κόσμο αρέσει να δηλώνει οτι η αρχαία Μακεδονία τους ανήκει αποκλειστικά, έφτιαξα τον παρακάτω χάρτη, που δείχνει το βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας τοποθετημένο πάνω από τα σύνορα των σημερινών κρατών. Η αρχαία Μακεδονία παρουσιάζεται σε δύο περιόδους: κατά την κλασική εποχή της Ελλάδας (~450 π.Χ., ροζ χρώμα), και κατά την εποχή του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ., πράσινο χρώμα). Στην τελευταία περίπτωση, μόνο ένα μέρος του βασιλείου φαίνεται (εκτείνονταν προς τ’ ανατολικά μέχρι τη σημερινή δυτική Ινδία).

Κοινή καταγωγή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

Η Ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας απειλεί το μέλλον της FYROM- Balkan Insight

Μαρία Λιβανού 30 Οκτ, 12:15


Στην γειτονική ΠΓΔΜ το θέμα της εθνικής ταυτότητας διχάζει μια φυλετικά ετερογενή χώρα. Αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πιο προβεβλημένη είναι οι εντάσεις που δημιουργούνται με τις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Με άλλη λόγια, η τάση να διαμορφωθεί μια εθνική ταυτότητα, με απόλυτη σύνδεση με την κλασσική αρχαιότητα, λειτουργεί σαν παράγοντας αστάθειας τόσο για την εγχώρια όσο και τη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, στις εκλογές του 2006, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DMPNE κέρδισε τις εκλογές. Από τότε το όνομα του Αλέξανδρου καθώς και το πρόσωπό του είναι πλέον παντού εμφανή. Ξεκίνησε με την μετονομασία του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας και σύντομα πήρε διαστάσεις…χιονοστιβάδας. Παρόλο που η Ελλάδα ενίσταται εντόνως με τη χρήση αυτών που θεωρεί εθνικών της συμβόλων, η κυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι με κάθε αφορμή τιμά τον Αλέξανδρο και άλλους ήρωες της κλασσικής αρχαιότητας.

Όμως, η προσπάθεια σύνδεσης της ιστορίας της ΠΓΔΜ με ήρωες της κλασσικής αρχαιότητας, έχει διχάσει τη χώρα. Οι επικριτές της κυβέρνησης την κατηγορούν ότι προσπαθεί να φτιάξει μια καινούρια ταυτότητα για την ΠΓΔΜ καπηλευόμενη μιας υποτιθέμενης σύνδεσης με την αρχαιότητα. Αυτή η διαδικασία θεωρούν ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Για το αλβανικό στοιχείο της χώρας, για αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους σλαβικών φύλων και τους υπέρμαχους της «αρχαιοποίησης» και φυσικά για ξένους συμμάχους και γείτονες κάτι που θα έθετε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σε κίνδυνο.

Τα ΜΜΕ φιλοξενούν προγράμματα που προβάλουν το θέμα της αρχαίας Μακεδονίας συνεχίζει το δημοσίευμα. Του χρόνου, στην πρωτεύουσα Σκόπια θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός εικοσιδυάμετρου αγάλματος του Αλέξανδρου. Ο βασικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα έχει μετονομαστεί σε «Αλεξάνδρου του Μακεδόνα» ενώ το κεντρικό γήπεδο σε Φίλιππος.

«Η Μακεδονία μπορεί να διεκδικήσει το όνομά της μόνο αν αποδείξει ότι το μακεδονικό έθνος έχει ρίζες του στην κλασσική αρχαιότητα και όχι στη σλάβικη» δηλώνει ο Πάσκο Κούζμαν, αρχαιολόγος και διευθυντής του Γραφείο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μαζί με την ανέγερση των μνημείων και τη μετονομασία δημοσίων χώρων, η κυβέρνηση έχει χρηματοδότησει μια καινούρια έκδοση της «Ιστορίας του Μακεδονικού Λαού».

Για πρώτη φορά στα 65 χρόνια ιστορίας, αυτός ο ημι επίσημος τόμος υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν κατάγονται από τους Σλάβους, όπως ισχυρίζεται η επίσημη ιστορία αλλά από Μακεδόνες της αρχαιότητας.

Ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ έχει δηλώσει ότι η επιστροφή στο παρελθόν έχει τις ρίζες της στην «κατάθλιψη και το άγχος μετά την συνδιάσκεψη του Νάτο στο Βουκουρέστι» οπότε και η Ελλάδα άσκησε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ.

Όπως διαβάζουμε στο BalkanInsight, διπλωμάτες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η τάση στη διεθνή αρένα, «αρχικά είδαμε τη διαδικασία σαν μια διαμάχη με την Ελλάδα αλλά πλέον είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα εργαλείο για πολιτική κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας».
Ο Σαμ Βακνίν, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι αναφέρει ότι αρχικά αυτό το κίνημα της «αρχαιοποίησης» ήταν αντι-αλβανικό, όχι ανθελληνικό ούτε αντιβουλγαρικό. Η «αρχαιοποίηση» έχει διπλό σκοπό, από τη μια να απομονώσει τους Αλβανούς και από την άλλη να δημιουργήσει μια ταυτότητα που θα επιτρέψει στους Αλβανούς να γίνουν Μακεδόνες», δήλωνε τον Ιούνιο.

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι οι σύγχρονοι Αλβανοί είναι απόγονοι Ιλιριακών φυλετικών ομάδων, όπως ισχυρίζονται Αρχαίοι Ρωμαίοι ιστορικοί. Μερικοί πιστεύουν ότ και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ιλιριακής καταγωγής. Το Σεπτέμβρη, οι Αλβανόφωνοι της χώρας διαδήλωσαν εναντίον της Εγκυκλοπαίδειας που εκδόθηκε από το κράτος όπου χαρακτηρίζονταν ως «έποικοι». Στην Αλβανία, ο πολιτικός και ιστορικός Σάμπρι Γκόντο δήλωσε ότι η εγκυκλοπαίδεια είχε σα στόχο «να καταστρέψει την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Αλβανών και Μακεδόνων». Κάτι στο οποίο συμφώνησαν τόσο ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι καθώς και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.

Η εγκυκλοπαίδεια αποσύρθηκε αλλά οι διπλωμάτες ανησυχούν για το μέλλον της Συνθήκης της Οχρίδας (συνθήκη που έδωσε τέλος στην ένοπλη σύρραξη μεταξύ Αλβανών ανταρτών και της ΠΓΔΜ το 2001, δίνοντας στην αλβανική κοινότητα περισσότερα δικαιώματα). Από το 2006, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE συγκυβερνεί με ένα από τα δύο αλβανικά κόμματα. Με τη σειρά τους και τα δύο κόμματα θεωρούν ότι χρησιμεύουν σαν προκάλυμμα για τις εθνικιστικές πολιτικές του VMRO-DPME και δηλώνουν ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί άμεσα.
Ένας τοπικός αναλυτής ο Σεφέρ Ταχίρι, δηλώνει ότι τα αλβανικά κόμματα μπορεί να ζητήσουν μια ομοσπονδιακή αναδιοργάνωση του κράτους ή να απειλήσουν με απόσχιση αν πιστέψουν ότι η πολιτική του DPMNE μειώνει τις πιθανότητες να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της ΕΕ.

Τα σημάδια είναι υπαρκτά. Τον Αύγουστο, μια ομάδα χούλιγκανς από την ΠΓΔΜ επιτέθηκαν σε αλβανόφωνο καταυλισμό στα Σκόπια, τραυματίζοντας 10 άτομα. Στη συνέχεια το αλβανικό Εθνικιστικό Κίνημα για την «Αυτοπροσδιορισμό» στο Κόσοβο, πρότεινε τους αλβανόφωνους να αποσχιστούν από την ΠΓΔΜ και να ενωθούν με την Αλβανία. Αναλυτές φοβούνται ότι αν τα πράγματα συνεχιστούν μπορεί να φτάσουμε μέχρι και στον εμφύλιο πόλεμο.

Η ταυτότητα χρησιμοποιείται σαν μηχανισμός άμυνας καταλήγει το δημοσίευμα. Πέραν από τα εσωτερικά προβλήματα προκαλεί σοβαρές τριβές και με τους Βούλγαρους. «Καμία από τις ιστορικές φιγούρες ή μεταρρυθμιστές που γιορτάζεται δεν είναι Μακεδόνες. Είναι Βούλγαροι.» δηλώνει ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αρχηγός του βουλγάρικου κόμματος VMRO. Ισχυρίζεται ότι η κατασκευασμένη ταυτότητα των Μακεδόνων επιβλήθηκε στα Βουλγάρικα φύλα το 1944 από τον Τίτο.

Με την Ελλάδα το θέμα είναι πιο πολύπλοκο αφού και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τα ίδια σύμβολα, όπως τον ήλιο της Βεργίνας ενώ οι Έλληνες θεωρούν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο εθνικός τους ήρωας. Ο καθηγητής ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι οι πολιτικοί και των δύο χωρών εκμεταλλεύονται την ιστορία: «όλες οι χώρες φλερτάρουν με την ιστορία και τους μύθους, στα Βαλκάνια όμως αυτό είναι σοβαρή υπόθεση».

Η περιοχή είναι σαν καζάνι που βράζει. Μετά το θέμα της εγκυκλοπαίδειας, φίλαθλοι στο Κόσοβο έκαψαν μια σημαία της ΠΓΔΜ σε τοπικό γήπεδο. Η ΠΓΔΜ πλέον έχει βρεθεί με θυμωμένους γείτονες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ κατηγορούν η μια την άλλη ότι αποσταθεροποιούν τη…γειτονιά.

Η καινούρια σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αθήνας δεσμεύτηκε να είναι επικοδομητική στο θέμα του ονόματος παρόλο που δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η Αθήνα θα αλλάξει στάση. Στις 14 Οκτωβρίου η Κομισιόν πρότεινε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρώπη. Όμως εναπόκειται στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Δεκέμβρη να πάρει την τελική απόφαση. Και η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει να ασκεί βέτο, αν η Μακεδονία δεν αλλάξει στάση στο θέμα του ονόματος… Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα….


Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα:
http://www.balkaninsight.com/en/main/news/23207/

ΠΓΔΜ: ο Μέγας Αλέξανδρος και …η καταραμένη ιστορία-Balkan Insight

Ο αρχαιότερος υπολογιστής στο ΑΠΘ

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Το ξεφάντωμα στην Καλαμπάκα καί ο σύλλογος«Τα Μετέωρα»

Γελοιογραφίες τού 1940


Εορταστικές εκδηλώσεις για το «ΌΧΙ» στην Αλβανία

Εορταστικές εκδηλώσεις για το «ΌΧΙ» στην Αλβανία

Επίκεντρο των εκδηλώσεων για την επέτειο του «ΟΧΙ» ήταν το Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Βουλιαράτι, όπου με εκδηλώσεις μνήμης τιμήθηκαν οι πεσόντες στο έπος του 40.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα Νικόλαος Πάϊζος, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Σ. Κουβέλη.

Ο κ. Πάϊζος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Ομογένειας, για την οποία «αισθανόμαστε υπερήφανοι».

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος τέλεσε τρισάγιο στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο, όπου παραβρέθηκαν ο Πρόξενος Αργυροκάστρου Ιωάννης Ριζόπουλος, υπό την αιγίδα του οποίου οργανώθηκε η εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Μπολάνος, ο υπουργός Εργασίας της Αλβανίας Σπύρος Ξέρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στα Τίρανα, ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας, έπαρχοι, και δήμαρχοι της περιοχής.

Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία στο ναό Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε μαθητική παρέλαση, στην οποία προπορεύονταν οι σημαίες της Ελλάδας και της Αλβανίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εορταστικές εκδηλώσεις για το «ΌΧΙ» στην Αλβανία

«Οί Αρβανίτες είναι Έλληνες;»


ΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤIΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας569 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2006, 17:27:41 Εμφάνιση Προφίλ Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Μπράβο ρε συ el.elyon. Καιρός ήταν κάποιος να δώσει νέα πνοή στην κουβέντα.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για τους Αρβανίτες θα βρεις εδώ:
http://www.pneuma.gr/alban.htm#ypos
Είναι λίγο γενικό όμως το ερώτημα σου.
Αν αναφέρεσαι στην καταγωγή τους, όχι δεν είναι Έλληνες. Ήταν Αλβανοί, που κατέβηκαν στον ελληνικό χώρο τον μεσαίωνα. Τα Αρβανίτικα δεν είχαν καμία σχέση με τα Ελληνικά. Σύντομα όμως, οι περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν, μιλούσαν αρβανίτικα. Ακόμη και σήμερα, σε κάποια χωριά της Ρούμελης και της Πελοποννήσου, μπορείς να βρεις γιαγιάδες που μιλούν άριστα αρβανίτικα και συνεννοούνται με τους Αλβανούς με τεράστια ευκολία.

Αν αναφέρεσαι στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αποτελούν τον κύριο συστατικό πληθυσμό της χώρας, έχοντας αποκτήσει πλέον ελληνική συνείδηση. Κοινώς, είναι 100% Έλληνες.
www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=635&whichpage=13&ARCHIVE=
 ΒΛΕΠΕ:
ESOTERICA.gr Forums ! - ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ; - .-= ΜΥΘΟΣ ...

Η περίπτωση των Αλβανών μεταναστών

Οί ηθικοί αυτουργοί τού πογκρόμ (2004)

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009

Η εικόνα της Αλβανίας και των Αλβανών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα

Προβολή/Άνοιγμα
Σύνδεσμος:
http://library.panteion.gr:8080/dspace/handle/123456789/265
Ψηφιακή βιβλιοθήκη:
Η εικόνα της Αλβανίας και των Αλβανών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα
Πάντειον Πανεπιστήμιο - Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πάνδημος
Συλλογή:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Μεταπτυχιακές εργασίες
Θέματα
Αλβανοί -- Εθνική ταυτότητα Albanians -- Ethnic identity Αλβανία -- Σχέσεις -- Ελλάδα, 19ος αιώναςΕλλάδα -- Σχέσεις -- Αλβανία, 19ος αιώνας Αλβανία -- Πολιτική και διακυβέρνηση, 19ος αιώνας Εθνικά χαρακτηριστικά, Αλβανικά Albania -- Relations -- Greece, 19th century Greece -- Relations -- Albania, 19th century Albania -- Politics and government, 19th century National characteristics, Albanian
Περιγραφή:
Διπλωματική εργασία - Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, 2007, Βιβλιογραφία: σ. 73-76, Νικόλας Γκίκας
Δημιουργός:
Γκίκας, Νικόλας
Συντελεστής:
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
Ημερομηνία:
2007-10-12
Εκδότης:
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Τύπος αρχείου:
Μεταπτυχιακές Εργασίες
http://library.panteion.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/265/1/Gikas+N..pdf

«ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΚΥΚΛΑΔΑΣ»

Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος, Τόμ. 13, Αρ. 13 (1934)

Οι Αλβανοί εις τας Κυκλάδας

Δημήτριος Π. Πασχάλης

Πλήρες Κείμενο: [PDF]


http://xantho.lis.upatras.gr/daniilida/index.php/hmer_meg_ellados/article/view/2080
Ψηφιακή βιβλιοθήκη:
Οι Αλβανοί εις τας Κυκλάδας
Πανεπιστήμιο Πατρών - Δανϊηλίς
Συλλογή:
Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος
Δημιουργός:
Δημήτριος Π. Πασχάλης
Εκδότης:
Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος
http://xantho.lis.upatras.gr/daniilida/index.php/hmer_meg_ellados/article/view/2080

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

Η Αρβανιτιά στο Μοριά

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες

Η Ερμιονίδα ανά τούς αιώνες
http://openarchives.gr/view/412853

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας

Τα αρβανίτικα τραγούδια της Ερμιονίδας
http://invenio.lib.auth.gr/record/1887

ΜΠΕΣΑ

ΜΠΕΣΑ
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «ΜΠΕΣΑ»

Άρβανον

Άρβανον
Βλέπε τεύχη από το περιοδικό «Άρβανον»

Περί Αλβανίας καί Αλβανών

Περί Αλβανίας καί Αλβανών
«Σύντομος Ιστορική Μελέτη περί Αλβανίας καί Αλβανών» 1877,υπό Κ.Χ.Βάμβα

Στοιχεία Προϊστορίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας

Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας
Β'Συμπόσιο Ιστορίας-Λαογραφίας Βόρειας-Δυτικής Αττικής(1992)

Arbërës-Arbanas

Μπεκτασήδες

Μπεκτασήδες
Βλέπε γιά Αλήπασα-Ρήγα Φεραίο

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες

Αρβανίτες καί Αλβανοί μετανάστες
«Αρβανίτες καί Αλβανοί Μετανάστες:Διαπραγμάτευση της Συλλογικής Ταυτότητας σε μιά αγροτική κοινότητα τού Νομού Αργολίδας» της Αγγελικής Αθανασοπούλου.

Ήπειρος-Ιλλυρίς

Άνδρος κι Αρβανίτες

Άνδρος κι Αρβανίτες
http://www.ekene.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9&Itemid=7

Arnaoutes

Arnauten-Albanesen-Skipetaren-Arbanitai

Lidhja

Lidhja
το περιοδικό των Αρμπερέσηδων της Κ.Ιταλίας,όπου επιμελείται ο ιερέας Αντόνιο Μπελούσι,http://www.arbitalia.it/,http://www.bibliotecabellusci.com/index_file/lidhja/Lidhja56.pdf

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας

Ομοσπονδία Ελλάδας καί Αλβανίας
Ιωάννης Μπαλάσκας:Ομοσπονδία Ελλάδας-Αλβανίας,σλαυική επιβουλή είς βάρος τού Ελληνισμού

Σούλι καί Σουλιώτες

Η ζωή των Αρβανιτών

Αρβανίτικο Μοιρολόϊ

Οί Αρβανίτες της Αττικής

Η συμβολή των Αρβανιτών

Μήτρος-Τρούκης

Αρβανίτικα θέματα

Arbanasi

Γάμος καί Γαμήλια Σύμβολα

Λεξικό Κων/νου Χριστοφορίδη

Λεξικό Κων/νου Χριστοφορίδη
Λεξικόν της Αλβανικής Γλώσσης υπό Κωνσταντίνου Χριστοφορίδου

Κανούν-Kanun

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
Κ.Μπίρη:«Αρβανίτες,οί Δωριείς τού νεωτέρου Ελληνισμού»

Ο Νόμος τού Αίματος-ΜΠΕΣΑ

Ο Νόμος τού Αίματος-ΜΠΕΣΑ
http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/04/t.html

Τhe Highland Lute

Τhe Highland Lute
The Albanian national epic

Αρβανίτες καί Έλληνες

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821

Η Ελληνο-Αλβανική Συμμαχία τού 1821
Grec et Arnaute Ethnographique des peuples de la Russie 1862 (Pauli Gustav Theodore Hristianovich) , http://skif-tag.livejournal.com/682663.html , http://fotki.yandex.ru/users/humus777/album/284616 , http://old.rgo.ru/2011/01/drugogo-roda-lyudi-arnauty/

«Η εικόνα της Αλβανίας καί των Αλβανών στην Ελλάδα τού 19ου αιώνα» τού Ν.Γκίκα

Η μάχη στη Σελλασία

Η μάχη στη Σελλασία
Funerary mask with helmet Gold funerary mask with bronze 'Illyrian' helmet from the cemetery of Sindos, circa 520 BC, Thessaloniki, Archaeological Museum,http://www.macedonian-heritage.gr/HellenicMacedonia/en/img_B1217a.html

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5

Δελτίον της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας της Ελλάδος| Τόμος 5
Κορυτσά,Πελασγοί καί Ιλλυριοί,Γκέγκες καί Δωριείς,Μακεδονία καί Ιλλυρο-Πελασγοί, Πελασγικές Θεότητες κτλπ.

Αλβανοί,αποσπάσματα από «Ιστορία τού Ελληνικού Έθνους»

Kαρυστία

Έλληνες καί Αλβανοί της Κάτω Ιταλίας

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΑΡΒΑΝΟΝ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

Journals of a landscape painter in Albania (1851)

A language family tree

Αρβανίτες μουσουλμάνοι

Κοσσυφοπέδιο-Γκεκαριά-Gegëria

Σκόντρα-Γκεκαριά

Γκεκαριά-Gegëria

Arnaut Smoking

Σκόντρα

Κρούγια-Γκεκαριά(1848)

Γκέκας-Gegë-Γκέγκης

Γκέκας-Gegë-Γκέγκης
http://www.albanianhistory.net/texts19_2/AH1861_2.html

Γκέκας-Gegë

Aλβανοί τού Μαυροβουνίου(Montenegro)

Κoσσυφοπέδιο-Prizren(1943)

Θεσσαλονίκη-Salonika

«Mentone,Cairo and Corfu»(1896)

Albanais au service de la policie du Caire (1860)

Албанец. 1829

Albanians Mercenaries

The Spartan touch:albanian women who help their fighting men

«Οί Αλβανοί χορεύοντες»(Θεόφιλος)

Albanian Guard

Arnaut and his dog

Albanian

Arnaut Officer in Prayer

un Arvanitas

Arnautes-Αρναούτες

Prayer in the Desert - Albanian warior

Les Danseurs Albanais

Tanz der Arnauten

Tanz der Arnauten
1856,Jean-Léon Gérôme , http://karl-may-wiki.de/index.php/Arnauten

Danse Albanaise

Albanian Duel

«Turkish»Albanian in dancing

Tanzende Albanesen

Μοntenegro(Μαυροβούνιο)

Albanie Forteresse Jabliak(Montenegro)

Albanian Volunteers fighting against Serbian army 1919-1920

Αλβανικό Σύνταγμα

Albanian(Smyrna)

Γκεκαριά-Gegëria

Mirdita-Γκεκαριά

Albania

Μirdita

Μirdita
Mountain Defences in Albania, Miridites and Albanians building Stone Batteries. Illustration for The Illustrated London News, 16 October 1880.

Mirditë

Mirditë
The Photo Collection of Erich von Luckwald,1936-41

Dibër (Gegëria)

Dibër (Gegëria)
1909,by Manakia Brothers

Gegëria

Gegëria

Royal Albanian Gendarmerie

Σκόντρα-Shkodër(Γκεκαριά-Gegëria)

Scutari-Shkodra

Scutari-Shkodër

Scutari-Shkodër

Shkodër (Gegëria)

Δυρράχιο-Durrës

Durazzo-Durrës

Durrës-Δυρράχιο(1848)

Durrës-Δυρράχιο(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Durrës

Durrës
William of Wied, Isa Boletini, Duncan Heaton-Armstrong and Colonel Thomson, Durrës, Albania - 1914

Durrës-Δυρράχιο

Kolonjë

Kolonje

Αυλώνας-Vlorë(Λιαπουριά-Labëria)

Τίρανα-Tiranë

Τirana

Berat-Μπεράτι

Berat-Μπεράτι
Edward Lear 1848 , http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

ALBANIE

ALBANIE

Albanian Costume

Albanian wedding rejoicings

Albanian Mercenaries(Εgypt)

Egypt-Αίγυπτος

Egypt-Αίγυπτος
Βλέπε λεπτομέρεια από αυτόν τον πίνακα:http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2014/12/arnaut-officer-officier-arnaute.html . Πρόκειται γιά Αρβανίτες πού συνοδεύουν γηγενείς γιά στράτευση.Τι συνοδεύουν δηλ.τούς τραβολογάνε αφού τούς μαντρώσανε πρώτα σαν το κοπάδι,αν προσέξει κανείς καί τούς πρώτους στη σειρά πού απεικοκονίζονται με κοινό δέσιμο στα χέρια από ξύλινο φυλάκωμα.Αριστερά ο στρατιώτης με την κόκκινη βράκα(φορούσαν καί μαύρες καί με μπλέ σκούρο χρώμα) είναι Σκοντριάνος.Όχι ότι θεωρείται ότι δεν είναι,πιθανόν,Γκέγκηδες καί κάποιοι από τούς Αρβανίτες τού πίνακα αλλά σίγουρα εκείνος με την βράκα φορά ένα από τα χαρακτηριστικά σκοντριάνικα ενδύματα,αφού φορούσαν καί φουστανέλες,τις μακριές σκοντριάνικες.Μιλάμε γιά την εποχή(Αίγυπτος) πού μεσουρανούσε ο μετέπειτα ιδρυτής τού αιγυπτιακού κράτους,ο Αρβανίτης μουσουλμάνος από την Καβάλα Μοχάμετ Άλη.Ο ζωγράφος-περιηγητής άλλες φορές αναφέρει την καταγωγή των μισθοφόρων Αρβανιτών(ως Αρναούτες συγκεκριμένα) καί άλλες φορές προφανώς το θεωρεί περιττό.Άντε μερικοί να τρέξουν να μας πούν πως πρόκειται γιά Άραβες πού...άσπρισαν από το κακό τους καί πού φόρεσαν καί φουστανέλα γιατί ήταν της...μόδας.

Albanian League Meeting - Shkoder Nights,Albania

Σκόντρα-Shkodër

Shkodra

Catholic Albanians of Shkodra

Catholic Albanians of Shkodra
by Marubbi

Σκόντρα-Shkodër

Σκόντρα-Shkodër
αγκυλωτός σταυρός,ένα παραδοσιακό σπίτι στη Σκόντρα

Σκόντρα-Scutari

Gegëria

An old Albanian warrior(Greece)

Albanska ustaja

Γκεκαριά-Gegëria-Albanian warriors

Labëria-Ducati(Vlorë-Αυλώνας)

Labëria-Ducati(Vlorë-Αυλώνας)
Εdward Lear 1848

Trajas-Vlorë(1848)

Vlorë-Valona-Aυλώνα(Albania)

Vlorë-Valona-Aυλώνα(Albania)
The large Earthquake in Valona Albania 12.10.1851.Jan Kozak, Vladimir Cermak.

Albanians firing at Turks in Istib

Albanians firing at Turks in Istib
Mάλλον θα εννοεί το γνωστό Ιστίμπεη.Albanians firing at Turks in Istib, in the Balkans. Illustration from French newspaper Le Petit Parisien. April 28, 1901

Achrida-Skopjë(1848)

Achrida-Skopjë(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

ÉTUDES D'ARNAUTES

King Zog of Albania

King Zog of Albania
http://www.ebay.com/itm/King-Zog-of-Albania-w-sisters-in-traditional-native-costomes-1938-vintage-photo-/121387128131?pt=Art_Photo_Images&hash=item1c433c9543 , http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/06/blog-post_9784.html

Soldats Albanois-Albanian Soldiers(Koroni-Greece)

Soldats Albanois-Albanian Soldiers(Koroni-Greece)
1782,βλέπε:αμάθεια η συνειδητή παράχαραξη;

grecian and albanian costumes

Shkodra

Shkodra
The Balkans from within (1904),by REGINALD WYON , https://archive.org/stream/balkansfromwithi00wyonuoft#page/n601/mode/1up , http://de.wikipedia.org/wiki/Volkstrachten_der_Albaner#mediaviewer/Datei:NativoDeScutariYAlban%C3%A9s--balkansfromwithi00wyonuoft.jpg

Shkodra(1861)

Scutari-Shkodër

Shkodra

Zwei bewaffnete Arnauten in Tracht

Zwei bewaffnete Arnauten in Tracht
Gegëria

The New King and Queen of Albania

Albanians from Scutari(Shkodra)

Scutari(Gegëria)

Group of Albanians

Pogradec

Shpati-Elbasan

Shpati-Elbasan
http://itouchmap.com/?c=al&UF=-108212&UN=-167175&DG=RGN

Shpati (Elbasan)

Tirana

Arnauts playing draughts

Epirots (Albanians of Epirus)

Albanians

A Prayer for Revenge

Albanians

A Rebel Chief from Albania

A Rebel Chief from Albania
THE SUN(1906)

Montenegro-Arbanaska(Gegëria)

Arbanaska (Montenegro)

Antivari(Montenegro)

Albanese mercenaries in a coffeeshop

Albanese mercenaries in a coffeeshop
A painting by Albert Franke

Σκόντρα-Scutari(1848)

Σκόντρα-Scutari(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Tomb of Skanderbeg at Alessio(Lezhë)

Alessio-Lezhë (Gegëria)

Albanians at the tomb of Scanderbeg(Lezhë)

High Albania

Κοstume Gjinokastër

Κοstume Gjinokastër
1939

Tosks with Ghegs

Tosks with Ghegs
Oldest and Quaintest of Balkan Peoples By M. Edith Durham

Scutari

Σκόντρα-Shkodër(Gegëria)

Albania

Albania
1939

A Game of Chess(Gegëria)

A Game of Chess(Gegëria)
ALBERT JOSEPH FRANKE (German,1860-1924) , https://www.artrenewal.org/pages/artwork.php?artworkid=38058&size=large , http://www.liveauctioneers.com/item/11365716_attributed-to-albert-joseph-franke-german-1860 , http://www.masterart.com/Albert-Joseph-Franke-1860-1924-Board-Players-PortalDefault.aspx?tabid=53&dealerID=279&objectID=601523

Albanians

Albanians
The photo collection of Paul Siebertz,Albania in 1909

Albanier

Albanier
1815,Fremde Länder und Völker,Wilmsen, Friedrich Philipp.

Albanians-Gegëria

Αrnautlik (Gegëria)

Study of Three Albanian Arnavuts and a Woman in Albanian Costume

En Albanie

Albania,The Love-Letter

Albanian women(Greece)

A morning call in Albania(Ohrid)

A morning call in Albania(Ohrid)
Frontispiece to the edition. The house of the Mudir, Ottoman governor of Ohrid. A morning call in which Adelaide Mary Walker was present. An affluent Albanian lady pays a visit to the Turkish commander's wife, escorted by her young daughter. A maidservant offers the visitors flowers from the house's garden.WALKER, Mary Adelaide. Through Macedonia to the Albanian Lakes, London, Chapman and Hall, 1864.

Southern Albania

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)

Αλβανία-Aπoλλωνία(1848)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Greek highland troops

Greece

Greece
Peoples Of All Nations Hammerton, J.A. Published by Educational Book Co., London, 1920 , http://www.abebooks.com/Peoples-Nations-Hammerton-J.A-Educational-Book/954598915/bd

Albanian Stradioti at Battle of Fornovo(1500)

Modern Greek Peasants

Γιάνενα-Janina (1849)

Γιάνενα-Janina (1849)
Edward Lear. http://oasis.lib.harvard.edu/oasis/deliver/~hou01475

Albanais(1836)

Greek funeral at Levadeia (Attica)

Greek funeral at Levadeia (Attica)
1894

Έλληνες ποιμένες-Greek sheperds

Janina-Γιάνενα

Janina-Γιάνενα
Greek soldier at Lake Pamvotis near Janina, with mosque, reinforced palace and city wall (S/T Collection, Leiden)

Eλλάς

Kωνσταντινούπολη-Istanbul

Bataillon Albanais(Constantinople)

Cheta of Arnauti

Chicago(1949)

Albanians(Australia)

La Lega Albanese (Gegëria)

Albanesen-Arnauten-Albanians

Hellenes Pelasgi

Pelasgus civilizes the Greeks

Pelasgus civilizes the Greeks
Edward Francis Burney, 1760–1848

Σώμα Ευζώνων σε θέση μάχης

Bελιγράδι-Βeograd (Greeks1934)

San Constantino Albanese(Ιtaly)

San Paolo Albanese

Epifania a Piana degli Albanesi

Costumi Albanesi

(Arnaut) Albanais

ARNAUT,Albanais en grand costume

Greek Fighters (1897)

Greco-Turkish war 1897 panic stricken behavior, Larissa